Yurt Dışında Yüksek Lisans



Yurt dışında yüksek öğrenim görmeyi hayal eden bir lisans öğrencisi misiniz? Ama nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz?

İngiltere'de doktora öğrencisi olarak- kabul süreçlerinde yaşadığım onca zorluğu düşündüğümde- bugün lisans öğrencisi olsam ilk olarak şunları yapardım:

1- Okul ortalamamı mümkün olduğunca yüksek tutmaya çalışırdım. Çünkü nereye başvuru yaparsam yapayım, ilk önce baktıkları şeylerden biri okul ortalaması. İyi okullar yüksek ortalama sever.

2- Mezun olmadan önce, yurt dışında staj yapabileceğim iyi okullar bulmak ve oralara gidebilmek için şartlarımı zorlardım. Ki bu staj eğitimi sayesinde orada tanışacağım hocalar, araştırmacılar hatta bazen öğrenciler sonraki hedeflerimi gerçekleştirebilmem için önemli olabilir.

3- Gönüllü çalışmalarda yer alırdım, özellikle alanımla ilgili gönüllü projeler üretmek, bu tür çalışmalar içinde olmak  hem bana farklı bakış açıları kazandırır, hem de CV'me ekleyeceğim iyi deneyimlerden olurdu. Ayrıca buralarda edineceğim network de bana farklı kapılar açardı.

4- Çok klişe ama İngilizce'mi ilerletir. Her gün gerçekleştireceğim İngilizce hedefler koyardım kendime. Yurt dışındaki üniversitelerin kabul için istedikleri IELTS, GRE gibi İngilizce sınavlarına şimdiden aşina olmaya başlardım ki zamanı geldiğinde daha kolay adapte olabileyim.

5- Yurt dışında okumama imkan sağlayacak bursları araştırır hatta bir listesini yapardım bunların. Hangi burs, hangi koşullar altında, hangi yeterlilikleri gerektiriyor hepsini sıralar, ona göre de bir hareket planı hazırlardım.

6- Okulumda daha önce yurt dışında eğitim almış ya da yurt dışıyla bağlantılı hocalarım varsa onlarla şimdiden konuşur, önerilerini ve yönlendirmelerini dikkatle dinlerdim. Varsa networklerini nasıl değerlendirebileceğimi  düşünmeye başlardım.

7- Eğitim almak istediğim ülkeleri -hatta mümkünse üniversiteleri- az çok belirler, oralarda Türk akademisyen ya da Türk öğrenci var mı bakar, varsa onları bir şekilde takibe başlardım. Çok şükür ki bugün sosyal medya var :)

8- Son olarak, araştırma yöntemleri ve eleştirel düşünme üzerine şimdiden okumalara başlardım. Çünkü Türk öğrencilerin dil dışında en çok zorlandığı iki temel mesele bunlar. Ne yapar ne eder, yöntem bilgimi arttırıp critical thinking nedir ne değildir aşina ederdim kendimi.
Buraya kadar olan öneriler Sayın Büşra KIZIK hocamındır.
Büşra KIZIK hocamızın Twitter hesabı: @busrakizikk

Eklemeler:

1)A. Mesut Erzurumluoğlu @mesuturkiye hocamın önerisi:
    MEB bursluları için İngiltere'de bir üniversiteden doktoraya kabul almak nispeten kolay - özellikle diliniz belli bir seviyenin üstündeyse
    Yazdıkların elit üniversitelere girmek isteyen MEB bursluları ya da direk İngiltere'den burslu doktora kazanmak isteyenler için daha anlamlı.İngiltere'den burslu doktora kazanmak isteyenlerin çok büyük ihtimal Türkiye'de Yüksek Lisans yapması gerek. 

Ben de zamanında bu konuda genç arkadaşlara önerilerimi paylaşmıştım. Senin yazdıklarınla da paralellikler gösteriyor.Umarım faydalı olur. link: https://mesuturkey.wordpress.com/2019/08/23/ingilterede-akademik-kariyer-icin-tavsiyeler/
2)Volkan Özçelik @linkibol hocamın önerisi: 
Altini cizmek gereken noktalar;
1. Ya iyi ortalama; ya bol para lazim: dersinizr son gun degil, zamanında calisin; disiplinli olun, ortalamanizi yuksek tutun.
2. Referans ve networking cok onemli. Hem bolum hocalarinizla, hem de gideceginiz yerle araniz iyi olsun.
3. (CMPE/EE/IE icin) 
Github ozgur yazilim vb. “nice to have”, fakat akademiye giriyorsunuz; ise degil. 
Asil hedefiniz 4/4’e mumkun oldugunca yakin bir ortalama. Github cok da sey degil.
(Bunu da bu baglam disinda benden zor duyarsiniz ;))
Ingilizce, iki cift laf edebilmek: önemli
3)ugurkan ( ͝° ͜ʖ͡°) @paypaytr hocamın önerisi:
Yazılımla ilgileniyorsanız Github üzerinde paylaştığıniz projeler çok etkili.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Makale Çeviri Siteleri

İngilizce Yazılan Metinlerde Hataları Bulma

Literatür Taramasına Yardımcı Web Uygulamaları