Çalışmaya Nasıl Başlarım?

                                                    

Merhaba ben Aleyna Erdoğan,

Öğrenme yolcuğumuzda yollarımızın kesişmesi ne güzel! Nereden başlayalım dersiniz çalışmaya? Elbette neden çalışmaya başladığımızı hatırlayarak!

Hayatım boyunca hep nereden başlayacağımı bilemedim, düzeni tutturamadım, öğrenirken belli bir sıra takip edemedim diye üzülüp durdum ancak öğrendim ki öğrenme, bitmeyecek bir yolculuk olarak kabul edilmeliymiş, hiçbir zaman tam olmayacağını bilmek, mükemmel olmak değil, süreçte mükemmel hissedebilmekmiş. Çalışmaya başlamadan önce kendinizle baş başa kalmalı ve hiçbir zaman tam olamayacağınız fikriyle barışmalısınız. ‘‘Tam değilim, hiçbir zaman tam olamayacağım ama öğrenmekten vazgeçmeyeceğim.’’ Öğrenmenin hazzını yaşayacağınız bu yolculukta büyük amaçlar edinmelisiniz, tek denemede her şeye küsüp kitabı, defteri toplamak öğrenmenin doğasına aykırıdır. ‘‘Çalışın, iş birliği yapın, katılın, paylaşın ve öğrenin.’’ Bu beş madde hep hatırınızda olsun, emin olun süreçte iş birliği içerisinde olmak, işimize yarayacak oturumlara katılmak, öğrendiğini paylaşmak ve öğretirken öğrenmek çok daha keyifli ve kalıcı öğrenmeler sağlayacak. Bugün bir öğrenen olarak çalışma sürecimde neler yaptığımı sizlerle paylaşmak isterim.

·         Sık sık kendinizle baş başa kalın ve kendinizle konuşun. İç motivasyonunuzu her daim     dinç tutmak için çalışmalarınıza önem algısı katın, anlam yükleyin. Sonuç her ne olursa   olsun çalıştığınızda dünden daha iyi bir konumda olacağınızın farkında olun.

·         Çalışma kararınızı alabilmek ve durumunuzu daha net görebilmek için bir SWOT Analizi    yapın.

(Strengths: Güçlü yönler, Weakness: Zayıf yönler; Oppurtunities: Fırsatlar, Threats: Tehditler) Güçlü, zayıf, avantajlı ve dezavantajlı noktaları bir arada görmek neler yapmanız ve en çok neyin üzerine gitmeniz gerektiği konusunda sizlere yardımcı olacaktır.

·      Kendinize ait bir ajanda edinin ve ajandanızı yanınızda bulundurun. Saatlik bir programa ihtiyaç duymayabilirsiniz ancak gün içinde neler yapacağınızı bilmek ve listelemek önünüzü görmek açısından sizleri rahatlatacaktır. Aynı zamanda yeni öğrendiğiniz bilgileri unutmamak için ajandanıza not alın, kimden ve ne zaman öğreneceğinizi bilemezsiniz.

·         Öğrenme Stratejilerini araştırın ve çalışmalarınızda uygulayın.

Sönmez (2008) öğrenme stratejilerini, “Dikkat, Tekrar, Anlamlandırma, Yürütücü Biliş ve Duyuşsal Stratejiler” olarak beşe ayırmıştır.  Alanyazında yer alan ve bizim de ekip olarak yaptığımız bir çalışmaya göre öğrenme stratejilerinden en çok Tekrar ve Anlamlandırmayı arttırıcı stratejiler kullanılmakta ve diğer üç strateji ihmal edilmektedir (Erdoğan vd., 2021). Alanyazın çalışmaları incelendiğinde, öğrenme stratejilerini etkin kullanan öğrenenlerin daha başarılı oldukları sonucu da karşımıza çıkmaktadır  (Aydın ve Yerdelen, 2015; Kahraman ve Sungur, 2011).

·   Konsantrasyon eşiğinizi belirleyin ve ona uygun önlemler alın. Konsantrasyon eşiği odaklanma sürenizin bittiği noktadır. Çok kısa zamanlarda konsantrasyon kaybı yaşıyorsanız, Pomodore Tekniği’ni deneyebilirsiniz. Çalışma koşullarınıza göre Feynman Tekniği, Akran Öğretimi (Study Buddy) gibi farklı öğrenme yöntemleri kullanabilir, Cornell Not Tutma Tekniği gibi öğrenmenizi kolaylaştıracak not tutma tekniklerini de deneyebilirsiniz.

·    Aynı anda tek bir işe odaklanın. Kafanıza takılan ve çözmeniz gereken bir sorununuz varsa bir kâğıda sorununuzu yazın, böylelikle beyninize bu sorunu bildiğiniz ve sonrasında çözmek için bakacağınız hissini verirsiniz, bu durum psikolojik anlamda sizi rahatlatacaktır.

·   Çalışma ortamınızın havadar olmasına, ışığa, çalıştığınız sandalye ve masaya dikkat edin. Çalışma ortamınızı bazen minik bir notla bazen sıcak bir çay, kahve kokusuyla ya da güzel bir çiçekle güzelleştirin.

·       Son olarak en çok kullandığım ‘‘Beş Tane Daha’’ Yöntemi’ni hayatınızın bir parçası hâline getirmeye çalışın. Okuma yapıyorsanız, beş sayfa/cümle daha okuyun, sunum hazırlıyorsanız beş slayt/cümle daha yazın, ALES/YDS/YÖKDİL için bırakacağınız yerde beş soru daha çözün. Hayatınıza kattığınız değişikliği siz de göreceksiniz.

Paylaşımlarım tamamen öneri niteliğinde olup paylaştıkça çoğalacağına inananlardan biriyim. Yazılanlarla ilgili daha çok bilgi almak, öneri sunmak, öğrenme yolculuğuma eşlik etmek isterseniz benimle web sitemizde bulunan yazarlar bölümünden iletişime geçebilirsiniz.

 

KAYNAKÇA

Aydın, S. ve Yerdelen, S. (2015). Lise öğrencilerinin biyoloji dersinde kullandıkları üst biliş stratejilerinin başarı hedef yönelimleri ve öz-yeterlik algıları ile ilişkisinin incelenmesi. Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi11(3), 781-792.

Erdoğan, A., Gelmez Burakgazi, S., Yıldırım, H., Aydın, A. Z., Arslan Çelik, M., Köylü, B. ve Aydoğan, Z. (2021). Emergency remote teaching experiences of 12th grade students during Covid 19 pandemic [Özet]. 8. Uluslararası Eğitim Programları ve Öğretim Kongresi’nde çevrim içi sunulan bildiri, MAKÜ.

İİE., (2020). Konsantrasyon Eğitimi Çalışma Notları.

Korkmaz, H. (2020). Gelişim ve Öğrenme Kuramları Dersi Çalışma Notları. Hacettepe Üniversitesi.

Kahraman, N. ve Sungur, S. (2011). Öğrencilerin güdüsel inançlarının üst-biliş strateji kullanımına katkısı. Eğitim ve Bilim36(160), 3-10.

Sönmez, V. (2008). Öğretim İlke ve Yöntemleri, (2. Baskı.). Ankara: Anı Yayıncılık.


Yorumlar

Nihan dedi ki…
Aleyna Hanim, kendi adima cok faydali bilgiler aldim. Cok tesekkurler. "Pomodore teknigi" hakkinda da bir yazininizi gormek isteriz. Basarilar dilerim.
Aleyna Erdoğan dedi ki…
Çok teşekkür ederim Nihan Hanım, dönütleriniz benim için çok değerli. Elbette, elimden geldiğince bahsetmeye çalışacağım. Sağlıkla kalın, kolaylıklar diliyorum.
Unknown dedi ki…
Çok önemli bilgileri akıcı olarak okudum.Çalışmayı çok beğendim.Bahsedilen teknikleri yeni çalışmalar ile açıklarsanız memnun olurum...
Aleyna Erdoğan dedi ki…
Çok teşekkür ederim Sayın Hocam, elbette elimden geldiğince açıklamaya çalışacağım. Sağlıkla kalın, kolaylıklar diliyorum.
Etkin Yoldaş Ünal dedi ki…
Aleyna Hocam elinizi attığınız her alan yeşilleniyor. Emeğinize sağlık, iyi çalışmalar diliyorum.
Aleyna Erdoğan dedi ki…
Çok teşekkür ederim Etkin Öğretmenim, iyi çalışmalar diliyorum.
Dilan Batmaz dedi ki…
Harika bir yazı, devamını bekliyoruz Aleyna hocam:)
Unknown dedi ki…
Çok açıklayıcı bir anlatım olmuş gelecek yazılarınızı merakla bekliyorum.🌸
Aleyna Erdoğan dedi ki…
Çok teşekkür ederim Dilan Öğretmenim, bu güzel dönütlerden sonra sizlerle olmak bana da çok iyi gelecek.
Aleyna Erdoğan dedi ki…
Çok teşekkür ederim Sayın Hocam, öğrenme yolculuğumuzda birbirimize eşlik edeceğimiz için heyecanlıyım, sağlıkla kalın.
Unknown dedi ki…
Çok güzel,yol gösterici bir yazı olmuş LGS sınavına hazırlanan oğluma okutacagim ona ve bize çok şey katacağına eminim emeğinize sağlık Aleyna Hocam
Aleyna Erdoğan dedi ki…
Çok teşekkür ediyorum, süreç içerisinde daha ayrıntılı bilgi almak isterseniz web sitemizdeki yazarlar bölümünden iletişime geçebilirsiniz. Bir katkım olursa ne mutlu bana.
Vildan Küçük dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Vildan Küçük dedi ki…
Emeğinize sağlık Aleyna Hocam. Yazılarınızı keyifle bekliyor olacağım. Başarılar dilerim. :) 🌸
Aleyna Erdoğan dedi ki…
Çok teşekkür ediyorum, süreçte sizlerle olmak çok keyifli ve heyecan verici. Sağlıkla kalın.
Elisa Şahin dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Aleyna Erdoğan dedi ki…
Çok teşekkür ederim Elisa Öğretmenim güzel yorumların için çok mutlu oldum. Nice başarılarımız olsun. Her daim öğrenen olmak ve paylaşmak dileğiyle..
Elisa Şahin dedi ki…
Canım arkadaşım Aleyna Hocam, paylaşımınızın sınav sürecinde olan birçok kesim için faydalı olacağını düşünüyorum. Motivasyonu yükselten bir içerik olmuş. Devamı için beklemedeyim. Öğrenen, öğrendiğini paylaşan insanları seviyorum. Bilgi paylaştıkça güzeldir anlayışıyla herkesi selamlıyorum. Başarılarının devamını dilerim.🌻🧡
Halil Çopur dedi ki…
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Halil Çopur dedi ki…
Aleyna hocam öncelikle bilgi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim umarım hepimiz için faydalı olucaktır. Özellikle konsantrasyon eşiği konusuyla alakalı motivasyonumuz sizin bilgilerinizle kat kat artıcaktır başarılar diliyorum 🤗🌻:)
Aleyna Erdoğan dedi ki…
Çok teşekkür ederim Sayın Hocam, bir katkım olduysa ne mutlu bana. İyi çalışmalar diliyorum.
Unknown dedi ki…
Hocam her motivasyonunu kaybettiğimde tekrar tekrar okuyup kendimi motivasyon edebileceğim bir yazı kaleme almışsınız çok teşekkür ediyorum....

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ücretsiz Makale Çeviri Siteleri

İngilizce Yazılan Metinlerde Hataları Bulma

Literatür Taramasına Yardımcı Web Uygulamaları